Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne truskawki liofilizowane skryte w kremie waniliowym otulone delikatnym biszkoptem.
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 3205
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 15820
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 913
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 357
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 3205
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 15820
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 913
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 357
Składniki
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Nadal miksując dodajemy sok cytrynowy i cienką strużką do białek wlewamy gorącą wodę. Chwilę miksujemy - białka po dodaniu gorącej wody powinny jeszcze zwiększyć objętość. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy, aż żółtka połączą się z pianą. Do powstałej masy jajecznej stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone Podczas pieczenia rolady przygotowujemy papierowe ręczniki, na które będziemy wykładać roladę. Ręczniki posypujemy obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników. Upieczone ciasto przekładamy na papierowe ręczniki. Gorące ciasto zwijamy w roladę. Studzimy na kratce kuchennej. Gdy ciasto się studzi sporządzamy krem.
Masło miksuję ręcznym mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodaję skondensowane mleko, miksuję do chwili gdy masy się połączą i uzyskam gładki lśniący krem. Pod koniec miksowania wlewam ekstrakt waniliowy. Zimny biszkopt rozwijam z ręczników, smaruję kremem, posypuję truskawkami liofilizowanymi i zwijam roladę.
Zwiniętą roladę przekładam na tacę.
Przed podaniem roladę lekko posypuję przetartymi przez sitko truskawkami liofilizowanymi.