Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała tarta do filiżanki kawy :)
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 62
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 62
Składniki
Mąkę należy przesiać. Na stolnicy do przesianej mąki, wrzucić margarynę i cukier, posiekać nożem. Wlać żółtko. Masę zagnieść na jednolitą masę. Owinąć we folię i umieścić w lodówce na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, na podsypanej mąką stolnicy. Wykleić ciastem formę o średnicy 22 cm. Dno nakłuć widelcem i piec 15 minut w 170 *C Budyń gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Czyli potrzebujemy dwie szklanki mleka i dwie łyżki cukru. Do gotującego się budyniu dodajemy surowe żółtko, ekstrakt i wanilii. Na dno upieczonego ciasta wykładamy odsączoną pigwę, na nią wylewamy budyń (może być gorący lub ciepły). Układamy połówki jabłek, które kroimy i posypujemy cynamonem. Zostało mi trochę ciasta i wykroiłam z niego serduszka. pieczemy 160*C - 15 minut Pigwa w syropie daje lekko kwaskowaty smak. Uważam, że jest to nieodzowny składnik w tym przypadku. Zamiast niej, można dać inny owoc np; truskawki lub maliny