Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała tarta do filiżanki kawy :)
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 722
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 158
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31358
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 722
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 158
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31358
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Składniki
Mąkę należy przesiać. Na stolnicy do przesianej mąki, wrzucić margarynę i cukier, posiekać nożem. Wlać żółtko. Masę zagnieść na jednolitą masę. Owinąć we folię i umieścić w lodówce na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, na podsypanej mąką stolnicy. Wykleić ciastem formę o średnicy 22 cm. Dno nakłuć widelcem i piec 15 minut w 170 *C Budyń gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Czyli potrzebujemy dwie szklanki mleka i dwie łyżki cukru. Do gotującego się budyniu dodajemy surowe żółtko, ekstrakt i wanilii. Na dno upieczonego ciasta wykładamy odsączoną pigwę, na nią wylewamy budyń (może być gorący lub ciepły). Układamy połówki jabłek, które kroimy i posypujemy cynamonem. Zostało mi trochę ciasta i wykroiłam z niego serduszka. pieczemy 160*C - 15 minut Pigwa w syropie daje lekko kwaskowaty smak. Uważam, że jest to nieodzowny składnik w tym przypadku. Zamiast niej, można dać inny owoc np; truskawki lub maliny