Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak - ze skwarek ;) Takie ciasteczka piekła moja Babcia oraz Mama. Zawsze nam smakowały! Do tej pory kiedy je jem, przypominam sobie najmilsze czasy dzieciństwa. Ciasteczka są bardzo kruche i niezwykle pyszne. Ich smak jest jedyny w swoim rodzaju i warto choć raz je przygotować. Świetnie smakują z kawą, a także ciepłym kakako. Możemy przygotować je w wersji waniliowej, ale także orzechowej, bądź kokosowej :)
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5495
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8820
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7677
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5244
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5495
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8820
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7677
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5244
Składniki
Skwarki mielimy w maszynce do mięsa na drobnym sitku i dodajemy do nich przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, żółtka, śmietanę, sól i ziarenka wanilii. Wszystko zagniatamy i dokładnie wyrabiamy ciasto, które wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciskamy ciastka przez maszynkę do mięsa, na którą nakładamy kształtkę do ciastek. Uformowane ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 - 12 minut (do momentu lekkiego zarumienienia). * ciasteczka w wersji orzechowej możemy przygotować zastępując ziarenka wanilii, 2 łyżkami kremu orzechowego (wtedy zmiejszmy też ilość masła). * ciasteczka w wersji kokosowej przygotujemy zastępując masło olejem kokosowym (tłoczonym na zimno) oraz dodatkiem wiórek kokosowych. Ciasteczka są dość kaloryczne, ale 1, 2, no może 3 od czasu do czasu nie zaszkodzi ;) Życzę smacznego! :)