Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-05-2022
…watruszki; czyli pyszne drożdżowe bułeczki z serem zza wschodniej granicy. Bułeczki są bardzo smaczne i mięciutkie. Z podanych składników wychodzi około 14-16 sporych drożdżówek
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 715
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 153
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31344
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 428
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 715
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 153
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31344
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 428
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę; pośrodku robimy dołek. Wkruszamy drożdże i zalewamy połowa letniego mleka. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 14-16 równych części. Formujemy kule i układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut do czasu, aż podwoją wielkość.
Wszystkie składniki na masę serową ucieramy na jednolitą masę. W mące zanurzamy dno szklanki i za jego pomocą robimy w każdej bułeczce wgłębienie – dociskamy dość mocno. Napełniamy bułki nadzieniem z białego sera i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut.
Lekko palcami łączymy składniki na kruszonkę. Bułki posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku przez około 25 minut. Po upieczeniu gorące drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i układamy na kratce. Ja swoje jeszcze delikatnie polukrowałam.