Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka to ciasto, którego zdecydowanie nie trzeba nikomu przedstawiać. Jednak ta z poniższego przepisu stanie się również hitem wśród wegan - ciasto nie zawiera dodatku jajek, mleka ani innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Mimo tego, deser ten podbija nawet serca zwolenników tradycyjnej wersji. Podobnie jak klasyczna szarlotka, ta wegańska będzie wyśmienicie smakować solo, jak i podana na ciepło z porcją waniliowych lodów.
Forma do pieczenia o średnicy 23 cm
Polecam.
Odsłon: 79
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2430
Polecam.
Odsłon: 79
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2430
Składniki
W misce umieść suche składniki, czyli mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Margarynę posiekaj, dodaj do suchych składników i zagniataj dość szybko do momentu, aż uzyskasz gładkie ciasto. Kiedy będzie gotowe, ⅓ owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Resztą ciasta wyściel dno i boki (na wysokość około 3 centymetrów) tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie umieść ją w lodówce.
W tym czasie przygotuj jabłka: umyj je, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka w mniejszą kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Dodaj cynamon, cukier i smaż całość przez około 15 minut, co pewien czas mieszając zawartość patelni.
Ostudzone jabłka wyłóż na ciasto w tortownicy. Pozostałą część ciasta umieszczoną w zamrażarce zetrzyj na dużych oczkach tarki na wierzch jabłek.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Podawaj samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami, takimi jak lody czy bita śmietana.