Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Węgierskie ciastka weselne to idealne polączenie drożdżowego ciasta i kruchej, delikatnej bezy. Przepis pochodzi jeszcze z czasów monarchii węgiersko-austriackiej, a ciasteczka do dziś pieczone są na wesela w Burgenlandzie( Austria)
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 56
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 56
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść mikserem na gładkie ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na kwadrans do lodówki.
Białko ubić na pianę mikserem na najniższych obrotach. Dodać cukier i zwiększyć obroty na najwyższe. Ubić na sztywną pianę. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdy rozwałkować na długi, wąski kawałek. Posmarować 1/4 białka i posypać 1/4 orzechów. Zwinąć jeden dłuższy bok do środka, następnie drugi, tak aby się pokryły i powstał wałeczek. Jajko rozbić w kubeczku i rozbełtać, posmarować wałeczek. Następnie szklaneczką lub okrągłą foremką wyciąć półksiężyce. Podobnie postępować z trzema pozostałymi kawałkami.
Ciasteczka kłaść na foremki wyłożone papierem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni 12-14 minut na złoto. Gorące ciasteczka posypać cukrem pudrem. Ilość ciasteczek zależy od wielkości foremki. Użyłam małej szklaneczki i wyszły mi trzy foremki ciastek. Smacznego!