Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowe ciasto nasączone rumem, nuta słodyczy morelowej i błyszcząca polewa - to właśnie wiedeńczyk. Coś dla prawdziwych łasuchów!
Tortownica 24 cm
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 126
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1191
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31239
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3656
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4636
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8131
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 126
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1191
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31239
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3656
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4636
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8131
Składniki
Czekoladę deserową i mleczną rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw,
Białka oddziel od żółtek. Wraz z cukrem białym ubij na puszystą pianę. Kiedy zacznie sztywnieć, zacznij dodawać porcjami cukier. Miksuj aż masa będzie sztywna i błyszcząca.
Masło włóż do drugiej miski i utrzyj wraz z cukrem pudrem. Kiedy zrobi się jasna i puszysta, dodawaj żółtka, jedno po drugim. Miksuj aż składniki się połączą. Wtedy dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę i zmiksuj tylko do połączenia składników.
W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.
Teraz połącz wszystkie masy. Do miski z czekoladą dodawaj partiami ubite białka, łyżka po łyżce. Delikatnie mieszaj. Na koniec wsyp produkty sypkie i wymieszaj szpatułką albo łyżką do połączenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 45-50 minut.
Po upieczeniu ciasta, poczekaj aż ostygnie. Wtedy przekrój je ostrym nożem wzdłuż na pół. Nasącz oba blaty ciasta delikatnie rumem (opcjonalnie). Wyłóż na jeden z nich dżem morelowy. Na to zetrzyj czekoladę deserową. Nałóż drugi blat.
Zrób na koniec polewę. Masło rozpuść w rondelku. Dodawaj czekoladę, łamiąc ją na mniejsze kawałki. Mieszaj tak długo aż polewa zrobi się jednolita i błyszcząca. Polej ją wierzch ciasta i przełóż je do lodówki na kilka godzin przed podaniem.