Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowe ciasto nasączone rumem, nuta słodyczy morelowej i błyszcząca polewa - to właśnie wiedeńczyk. Coś dla prawdziwych łasuchów!
Tortownica 24 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10736
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4811
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 928
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9166
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10736
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4811
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 928
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9166
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Czekoladę deserową i mleczną rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw,
Białka oddziel od żółtek. Wraz z cukrem białym ubij na puszystą pianę. Kiedy zacznie sztywnieć, zacznij dodawać porcjami cukier. Miksuj aż masa będzie sztywna i błyszcząca.
Masło włóż do drugiej miski i utrzyj wraz z cukrem pudrem. Kiedy zrobi się jasna i puszysta, dodawaj żółtka, jedno po drugim. Miksuj aż składniki się połączą. Wtedy dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę i zmiksuj tylko do połączenia składników.
W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.
Teraz połącz wszystkie masy. Do miski z czekoladą dodawaj partiami ubite białka, łyżka po łyżce. Delikatnie mieszaj. Na koniec wsyp produkty sypkie i wymieszaj szpatułką albo łyżką do połączenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 45-50 minut.
Po upieczeniu ciasta, poczekaj aż ostygnie. Wtedy przekrój je ostrym nożem wzdłuż na pół. Nasącz oba blaty ciasta delikatnie rumem (opcjonalnie). Wyłóż na jeden z nich dżem morelowy. Na to zetrzyj czekoladę deserową. Nałóż drugi blat.
Zrób na koniec polewę. Masło rozpuść w rondelku. Dodawaj czekoladę, łamiąc ją na mniejsze kawałki. Mieszaj tak długo aż polewa zrobi się jednolita i błyszcząca. Polej ją wierzch ciasta i przełóż je do lodówki na kilka godzin przed podaniem.