Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam wielkanocną babę dwukolorową, trzcinowo- kakaową. Ciasto z dodatkiem cukru trzcinowego i oleju rzepakowego zmiksowałam, a do połowy porcji kakao dodałam. Tylko max. 10 min je przygotowywałam, ale ok. 55 min w piekarniku wypiekałam. Polewę ze śmietanki 30% i gorzkiej czekolady 90% zrobiłam i nią babkę ozdobiłam. Kto za babkami mocno słodkimi nie przepada, to dobrze się składa, bo tą delikatnie osłodziłam i dodatkowo gorzko doprawiłam.
duża forma na babkę, mikser, rondelek
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 401
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 422
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 9952
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2171
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 9749
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6385
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 401
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 422
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 9952
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2171
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 9749
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6385
Składniki
Do mleka dodajemy drożdże, cukier i 100 g mąki. Całość dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy sól, olej, jaja, pozostałą mąkę i miksujemy ok. 3-4 min, również na najwyższych obrotach. Formę natłuszczamy i posypujemy kakao. Połowę ciasta przelewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao i miksujemy do połączenia się składników. Na białe ciasto przelewamy kakaowe, ja użyłam do tego rękawa cukierniczego, dlatego wyszedł taki wzorek. Piekarnik nastawiamy na 175°C, formę przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 min, do suchego patyczka. Zanim wyciągniemy babkę, pozostawiamy na kilka min w foremce.
Babka będzie najlepiej smakować z polewą z gorzkiej czekolady 90%. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamanej na kostki czekoladę, po kilku minutach energicznie mieszamy. Masę na babce rozsmarowujemy za pomocą pędzelka sylikonowego. Dowolnie ozdabiamy.