Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na idealne ciasto na świąteczny stół – aromatyczną babkę rumową z lukrem i rodzynkami. Babka rumowa zdecydowanie należy do tych wilgotnych. Rum nadaje jej przyjemnego zapachu, ale w smaku jest subtelny i ani trochę nie przytłaczający. Dodajcie do tego słodki lukier, miękkie rodzynki i dostajecie wyjątkową, prostą kompozycję.
mikser,blacha do babek, piekarnik, szpatułka silikonowa
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
Składniki
Dzień przed przygotowaniem babki zalej 100 g rodzynek 100 ml rumu i odstaw do namoczenia na całą noc. Namoczone rodzynki odcedź na sitku i zachowaj alkohol, którego nie wchłonęły.
Do szklanej lub metalowej miski wlej białka z 4 dużych jajek. Dodaj do nich szczyptę soli i ubij je mikserem lub trzepaczką na sztywną, puszystą pianę.
Do osobnej miski przełóż 250 g miękkiego masła i 150 g drobnego, białego cukru. Składniki utrzyj ze sobą za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Do utartego masła z cukrem dodaj pojedynczo żółtka jaj, miksując zawartość naczynia na niskich obrotach. Po włączeniu się żółtek w masę dodaj do niej 5 łyżek mleka i ponownie wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj 4 łyżki zachowanego wcześniej rumu i wmiksuj alkohol mikserem na niskich obrotach.
Do masy przesiej przez sitko 350 g mąki pszennej oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczeniu. Ciasto wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
Dodaj do ciasta nasączone rumem rodzynki i delikatnie rozprowadź je za pomocą sylikonowej szpatułki.
Dodaj ubite białka jaj, używając silikonowej szpatułki. Pierwszą 1/3 białek rozluźnij ciasto. Kolejne dwie partie połącz z ciastem w taki sposób, żeby nie wybić z nich powietrza.
Tak przygotowane ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy z kominkiem. Ciasto rozprowadzamy równo po całej powierzchni blaszki i wygładzamy jego wierzch. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra dół, przez 40 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę odstaw do lekkiego przestudzenia w blaszce na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij ją z formy i wystudź całkowicie.
Przygotuj lukier. Do małej miseczki wsypujemy 100g cukru pudru i około dwie łyżki rumu. Składniki mieszamy ze sobą do całkowitego połączenia i uzyskania półpłynnego lukru. W razie potrzeby dodaj więcej rumu lub cukru.
Obficie pokryj lukrem górę wystudzonej babki.
Smacznego!