Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc to krzyż, baranek i obowiązkowo koszyczek. Stworzyłam Wielkanocne słodkie koszyczki z jajkiem. Cuddura cu l'ova to włoski wielkanocny przysmak prosto z Włoch. Zachęcam do tworzenia własnych jadalnych dekoracji na Wielkanocny stół. Ciasto jest wzbogacone skórką pomarańczową i jest bardzo pyszne.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115689
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7881
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2972
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1379
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1239
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115689
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7881
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2972
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1379
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1239
Składniki
Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i cukrem pudrem. Dodać pokrojone zimne masło, smalec, skórkę pomarańczową i wszystko zagnieść na kruszonkę. Następnie dodać jajka i tyle mleka aby uzyskać gładkie i jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię przezroczystą i odłożyć do lodówki na minimum 60 minut. Potem wałkujemy kawałki ciasta na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok. 1-1,5 cm. Wycinać żądane kształty czubkiem noża i układać na blasze z papierem do pieczenia. Wycinanie trochę trwa więc blaszkę z wyciętymi elementami trzymać w lodówce i dokładać.
Jajka układać na wyciętym cieście i oblepiać dowolnymi kształtami ( paski, kwiatki, liście ). Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piec w 170 C ok. 20 minut. Porada. Ładnie wyglądają jajka naturalnie barwione w cebuli, burakach, czy kwiatach klitorii.