Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast tradycyjnej strucli makowej przygotuj na świąteczny stół wieniec drożdżowy z makiem. Ta forma podania z pewnością zachwyci Waszych gości. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane. Wystarczy trzymać się instrukcji zawartej w przepisie.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 732
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 732
Składniki
Do miski wkrusz świeże drożdże. Wsyp cukier, zalej składniki mlekiem. Dodaj 3 łyżki mąki. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesiej do oddzielnej miski. Dodaj szczyptę soli, wbij całe jajko, wlej rozpuszczone masło. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z zamontowanym hakiem.
Wyrobione, elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto drożdżowe pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Zmielony mak zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na pół godziny do napęcznienia. Następnie odciśnij mak z nadmiaru wody, dodaj miód, żółtka jaj, rodzynki, miękkie masło i otartą skórkę z pomarańczy.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy makowej. Składniki wymieszaj łyżką.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około pół centymetra. Na całej powierzchni ciasta rozwałkuj masę makową.
Ciasto z masą makową zwiń w rulon, następnie ciasto rozetnij wzdłuż zachowując na jednym krańcu około 4 cm zapasu.
Zaczynając od połączonego krańca ciasta zacznij zaplatać wieniec - jeden kawałek przekładaj nad drugim, krzyżując je ze sobą. Proces powtarzaj do samego końca. Następnie zlep ze sobą oba końce.
Wieniec drożdżowy z makiem przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.