Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Większość ciast przygotowujemy na maśle lub margarynie, jednak nie tym razem. Oto wilgotna babka cytrynowa na oleju, która nie tylko pięknie wyrasta i doskonale smakuje, ale również bardzo długo zachowuje świeżość. Z tym przepisem świąteczne przygotowania zamienią się w czystą przyjemność. Jaka mąką do babki cytrynowej na oleju? Zastanawiasz się, jaka mąka będzie pasować do babki cytrynowej na oleju. Najlepiej sprawdzi się połączenie mąki pszennej tortowej z mąką ziemniaczaną. Dodatek tej drugiej sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze i bardziej puszyste. Co dodaj do babki cytrynowej na oleju? Przepis na babkę cytrynową na oleju nie może obyć się bez dodatku skórki z cytryny. Pamiętaj jednak, aby uprzednio dokładnie ją umyć i wyparzyć. W ten sposób pozbędziesz się wosków oraz substancji chemicznych, które mogą znajdować się na skórce. Dodatkowo, aby wzmocnić smak babki, dodaj do niej odrobinę aromatu cytrynowego. Wilgotna babka cytrynowa - jaki olej? Zastanawiasz się, jaki olej dodać do babki cytrynowej. Masz kilka opcji, możesz użyć oleju rzepakowego, słonecznikowego, tego z pestek winogron, lub oleju ryżowego.
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 325
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 38
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 325
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 38
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka wbij do wysokiego naczynia i zacznij ubijać. Stopniowo dodawaj cukier zwykły i waniliowy, miksuj tak długo aż masa zrobi się puszysta i co najmniej podwoi swoją objętość. Delikatnie, stopniowo dodawaj olej, a na koniec ekstrakt cytrynowy. Cały czas miksuj aż składniki się połączą.
Teraz w drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną. Ciasto powinno być na koniec gładkie i gęste, ale dalej lejące. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz delikatnie mąką albo bułką tartą. Wlej masę.
Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 40 minut. Jeśli po tym czasie, po włożeniu patyczka dalej ciasto będzie mokre, przykryj je i zostaw na 10-15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Kiedy babka cytrynowa na oleju się ostudzi, zrób lukier. Połącz cukier puder z sokiem z cytryny. Konsystencja powinna być gęsta, jeśli taka nie jest, dodaj jeszcze cukier puder. Polej babkę. Opcjonalnie można posypać ciasto cukrem pudrem.