Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Przygotujemy prostą, wilgotną babkę łaciatą, która gościła na stole w moim rodzinnym domu niemal w każdy weekend. Ciasto jest wilgotne, puszyste i rozpływa się w ustach. Ciemna część jest przyjemnie kakaowa i nie za słodka. Idealnie pasuje do jasnego ciasta, które bardzo miło pachnie migdałami. Wiem, że podchodzę do tego bardzo nostalgicznie, ale dla mnie jest to najlepsze ciasto na świecie.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14627
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14627
Składniki
Na dno natłuszczonej i solidnie oprószonej bułką tartą formy z kominem o średnicy 22 cm przełóż połowę jasnego ciasta. Na migdałową część wyłóż ciasto kakaowe i przykryj resztą jasnej masy. Ciasto wyrównaj za pomocą sylikonowej szpatułki i delikatnie wygładź jego wierzch. Jeśli chcesz, możesz je delikatnie przemieszać, na przykład drewnianym patyczkiem.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół na około 40 – 45 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij gotową babkę z piekarnika i odstaw ją w formie na około 15 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij babkę na kratkę i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Do dużej miski przesiej 375 g mąki tortowej i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Po pozbyciu się wszystkich grudek, dodaj niewielką szczyptę soli i wymieszaj zawartość miski za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
Do osobnej miski przełóż 200 g miękkiego masła i dodaj do niego 150 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Kiedy masło jest już puszyste, zacznij dodawać do niego 3 jajka, mąkę oraz 150 ml mleka. Produkty dodawaj na przemian, w niewielkich ilościach, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą zawartość miski przed dodaniem kolejnej porcji. Dzięki temu ciasto nie będzie rozwarstwiać i cały czas pozostanie jednolite. Ważne jest też, żeby jajka i mleko były w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta. Na koniec wmieszaj około łyżeczki ekstraktu migdałowego.
Przełóż około 1/3 ciasta do osobnego naczynia. Przesiej do niego 15 g ciemnego, gorzkiego kakao i wymieszaj do uzyskania gęstego, w miarę gładkiego ciasta. Do tak przygotowanego ciasta dodaj łyżkę mleka i wymieszaj do całkowitego połączenia. Postaraj się uzyskać ciasta o takiej samej konsystencji, jak w przypadku jasnej części.