Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Legenda głosi, że oryginalne, amerykańskie brownie powstało przez przypadek – jego autorka zapomniała dodać proszek do pieczenia do ciasta czekoladowego. Zakalcowaty wypiek zachwycił jednak gości i stał się hitem na skalę międzynarodową. Powstały rozmaite wariacje na jego temat, bo przecież czekolada idealnie komponuje się z orzechami, owocami czy karmelem. Jeśli chcesz odtworzyć przepis na wilgotne brownie z orzechami w swoim domu, pamiętaj, nie dodawaj do niego proszku do pieczenia! Postaraj się też nie napowietrzyć ciasta przez zbyt długie miksowanie składników.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1464
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1187
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1317
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 962
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1464
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1187
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1317
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 962
Składniki
Połam czekoladę na kostki i roztop w kąpieli wodnej razem z rozdrobnionym masłem. Wymieszaj do połączenia składników. Przestudź.
Połącz jajka z cukrem rózgą cukierniczą lub mikserem na niskich obrotach – tak, by cukier się rozpuścił, ale by nie napowietrzyć masy. Połącz ją z masą czekoladową.
Przesiej do masy czekoladowo-jajecznej mąkę. Dodaj szczyptę soli. Wymieszaj krótko – tylko do połączenia składników. Dodaj orzechy (posiekane lub w całości) i ponownie wymieszaj.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x40 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30 minut.
Brownie z orzechami będzie upieczone w chwili, gdy na wierzchu powstanie skorupka, a środek pozostanie miękki (ale nie płynny). Kontroluj czas pieczenia, sprawdzając konsystencję ciasta patyczkiem.