Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiślane Fale, czyli ucierane ciasto marmurkowe to jeden z tych wypieków, który udaje się niezawodnie, wymaga niewielkiego nakładu pracy, a przy tym szalenie efektownie się prezentuje. Smakowite dwukolorowe ciasto możesz przygotować do kawy, ale z powodzeniem stanie się też ozdobą stołu podczas świat czy karnawałowej imprezy.
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 382
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 77
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 166
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 230
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 382
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 77
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 166
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 230
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zmniejsz obroty miksera i dodaj stopniowo cukier. Gdy się rozpuści, nie przerywając miksowania, po kolei dodaj żółtka. Uzyskaną masę połącz z mlekiem i olejem, wlewając je powoli, cienką strużką. Cały czas miksuj masę na niskich obrotach.
Przesiej mąkę przez sitko. Połącz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj sypkie składniki do masy i krótko zmiksuj – tylko do połącznia składników.
Podziel ciasto na pół. Do jednej połowy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 30x20 cm. Przelej do niej niewielką porcję ciasta kakaowego. Na jej środek wyłóż kilka łyżek ciasta bez kakao. Wykładaj po kilka łyżek każdego ciasta naprzemiennie – do wyczerpania. Na koniec możesz w kilku miejscach lekko przemieszać ciasto patyczkiem do szaszłyków.
Wstaw ciasto marmurkowe na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).