Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto witrażyk to bezapelacyjny smak dzieciństwa i choć mógł kryć się pod wieloma różnymi nazwami, na widok tęczy wielobarwnych galaretek zatopionych w mlecznej masie, na twarzy każdego pojawia się wielki uśmiech. Aby forma wizualna witrażyka była jeszcze bardziej atrakcyjna, przygotuj go w misce, którą potem odwrócisz do góry dnem. Efektowny kształt kopuły zachwyci każdego miłośnika deserów na zimno.
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 51
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 89
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 51
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 89
Składniki
Dużą miskę (ok. 3-litrową) wysmaruj masłem i wyłóż dokładnie folią spożywczą, aby boki folii wystawały poza brzegi miski. Delikatnie przełóż do miski masę mleczno-galaretkową i wyrównaj powierzchnię. Schładzaj w lodówce 6-8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Gotowy deser wyłóż z miski na duży talerz lub tacę i oderwij folię spożywczą.
Deser możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Każdą z galaretek rozpuść w 250 ml wrzątku i przelej do foremek/miseczek do całkowitego zastygnięcia. Gdy galaretki wystygną, wstaw je do lodówki, by w pełni stężały. Wybierz takie miseczki, z których łatwo ci będzie wyjąć galaretki. Mogą to być także puste opakowania po np. lodach, które będzie można rozciąć. Zastygłe galaretki wyjmij z pojemników i pokrój w kostkę (kawałki nie muszą być równej wielkości).
Do dużego garnka wlej mleko i wsyp cukry, po czym zacznij podgrzewać. W 250 ml wrzątku rozpuść żelatynę, aby nie było w niej grudek i wlej do zagotowanego mleka. Wymieszaj masę i zdejmij z palnika, a następnie pozwól wystygnąć do osiągnięcia temperatury pokojowej. Gdy masa będzie zimna, dodaj do niej kawałki posiekanych galaretek. Przemieszaj bardzo ostrożnie tylko kilka razy, aby galaretki się nie rozpadły.