Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrzosowiec to ciasto idealne na wrzesień. Piękny, fioletowy kolor wrzosów uzyskuje się dzięki dużej zawartości owoców – jagód i jeżyn. Choć im bliżej jesieni, tym świeże owoce będą trudniej dostępne, z powodzeniem możesz użyć tych mrożonych lub z własnych przetworów.
Tradycyjny makowiec w prostej i szybkiej odsłonie! Świąteczny wypiek, z które...
Odsłon: 6
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 1918
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 657
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1916
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 7904
Tradycyjny makowiec w prostej i szybkiej odsłonie! Świąteczny wypiek, z które...
Odsłon: 6
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 1918
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 657
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1916
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 7904
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki umieść z cukrem w misie robota kuchennego. Rozdrobnij je na okruchy. Dodaj masło i sól. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep spód przygotowaną masą. Dociśnij ją mocno za pomocą szklanki, szczególnie przy krawędziach. Na czas przygotowania masy wstaw spód do zamrażarki.
Przygotuj warstwę serową. W malutkim garnku umieść 120 g śmietanki i żelatynę. Podgrzewaj na małym ogniu, do rozpuszczenia proszku. Zdejmij płyn z ognia zanim się zagotuje. Ostudź go do temperatury pokojowej. W dużej misie ubij ser twarogowy z cukrem na gładką masę. Dodaj wanilię i sól, a na końcu mieszaninę śmietany i żelatyny. Bardzo dobrze wymieszaj. W robocie kuchennym zmiksuj owoce na gładką masę. Przetrzyj ją przez sitko, by pozbyć się ewentualnych pestek.
W osobnej misie ubij pozostałą śmietankę do uzyskania miękkiej piany. Wymieszaj ją z przetartymi owocami do uzyskania jednolitego koloru. Całą mieszankę przenieś do masy serowej. Wymieszaj ponownie do połączenia kolorów. Przygotowaną masę serową wylej na zimny już spód. Kilka razy postukaj w tortownicę, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wrzosowiec wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy serowej. Podawaj na zimno.