Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i prosty przepis na efektowne ciasto:)
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1122
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 175
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2212
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4255
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1122
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 175
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2212
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4255
Składniki
BISZKOPT Białka ubić, dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Wciąż ubijając dodawać żółtka. Dodać połączone kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do dużej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
KREM Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Ubić śmietanę. Dodać cukier i mascarpone, chwilę ubić. Dodać żelatynę i znów ubić. Jeśli śmietana jest dobrze ubita nie musimy dodawać żelatyny.
Pierwszy blat nasączyć delikatnie ponczem*. Wyłożyć pół kremu. Przykryć drugim blatem. Znów nasączyć go ponczem. Wyłożyć resztę kremu (zostawić trochę do dekoracji). Krem wygładzić i posypać kakao lub startą czekoladą. Zrobić kleksy z odłożonego kremu. Na każdym kleksie położyć wiśnię lub malinę. *Poncz wykonać ze szklanki wody, wiśniówki, łyżki soku z cytryny i cukru do smaku.