Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i prosty przepis na efektowne ciasto:)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11215
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6445
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13438
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5207
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11215
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6445
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13438
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5207
Składniki
BISZKOPT Białka ubić, dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Wciąż ubijając dodawać żółtka. Dodać połączone kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do dużej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
KREM Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Ubić śmietanę. Dodać cukier i mascarpone, chwilę ubić. Dodać żelatynę i znów ubić. Jeśli śmietana jest dobrze ubita nie musimy dodawać żelatyny.
Pierwszy blat nasączyć delikatnie ponczem*. Wyłożyć pół kremu. Przykryć drugim blatem. Znów nasączyć go ponczem. Wyłożyć resztę kremu (zostawić trochę do dekoracji). Krem wygładzić i posypać kakao lub startą czekoladą. Zrobić kleksy z odłożonego kremu. Na każdym kleksie położyć wiśnię lub malinę. *Poncz wykonać ze szklanki wody, wiśniówki, łyżki soku z cytryny i cukru do smaku.