Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste ciasto z dodatkiem włoskiego smakołyku, czyli sera ricotta. Ricotta nadaje wspaniały, delikatny, lekko mleczny posmak. Do tego śliwki i migdały - poezja!
Keksówka
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 305
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1506
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8939
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 305
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1506
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8939
Składniki
Śliwki kroimy na nieduże kawałki. Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olej, miksujemy. Teraz dodajemy partiami ricottę i miksujemy, aż do zupełnego wmieszania serka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto powinno być gęste. Połowę śliwek dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy do keksówki. Na górze układamy pozostałe śliwki i płatki migdałowe. Delikatnie dociskamy. Pieczemy w 170 stopniach przez 60-65 minut, do suchego patyczka. W połowie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia lub pergaminem, aby nie spiekło się za bardzo. Ciasto jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.