Bardzo proste ciasto z dodatkiem włoskiego smakołyku, czyli sera ricotta. Ricotta nadaje wspaniały, delikatny, lekko mleczny posmak. Do tego śliwki i migdały - poezja!
Wyjątkowo delikatne ciasto z ricottą i śliwkami
Składniki
- Mąka pszenna - 300g
- Jajka - 3szt
- Cukier - 200g
- Ser Ricotta - 250g
- Olej - 50ml
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Śliwki - 250g
- Migdały płatki - 3 garście
Składniki
- Mąka pszenna - 300g
- Jajka - 3szt
- Cukier - 200g
- Ser Ricotta - 250g
- Olej - 50ml
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Śliwki - 250g
- Migdały płatki - 3 garście

Potrzebne przybory kuchenne
Keksówka
Etapy przygotowania
Śliwki kroimy na nieduże kawałki. Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olej, miksujemy. Teraz dodajemy partiami ricottę i miksujemy, aż do zupełnego wmieszania serka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto powinno być gęste. Połowę śliwek dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy do keksówki. Na górze układamy pozostałe śliwki i płatki migdałowe. Delikatnie dociskamy. Pieczemy w 170 stopniach przez 60-65 minut, do suchego patyczka. W połowie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia lub pergaminem, aby nie spiekło się za bardzo. Ciasto jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 110
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 80

Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5731

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 6846
Ostatnio komentowane przepisy

smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 110
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 80

Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5731

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 6846



Składniki
- Mąka pszenna - 300g
- Jajka - 3szt
- Cukier - 200g
- Ser Ricotta - 250g
- Olej - 50ml
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Śliwki - 250g
- Migdały płatki - 3 garście
Śliwki kroimy na nieduże kawałki. Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olej, miksujemy. Teraz dodajemy partiami ricottę i miksujemy, aż do zupełnego wmieszania serka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto powinno być gęste. Połowę śliwek dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy do keksówki. Na górze układamy pozostałe śliwki i płatki migdałowe. Delikatnie dociskamy. Pieczemy w 170 stopniach przez 60-65 minut, do suchego patyczka. W połowie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia lub pergaminem, aby nie spiekło się za bardzo. Ciasto jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Fajne połączenie smaków na to pyszne ciasto.;)