Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z suszonych drożdży jest dobre ciasto drożdżowe bez wyrastania zaczynu, jest szybkie do wykonania, można je zrobić z ulubionymi dodatkami na słodko lub na słono.......SMACZNEGO!!!
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 169
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1000
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8766
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3095
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 169
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1000
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8766
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3095
Składniki
Składniki temperatura pokojowa= do miski od razu wszystkie składniki do ciasta: wsypać mąkę, cukier, sól, suche drożdże, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać mleko i dodać miękką palmę i mikserem spiralami wyrobić z 5 minut ciasto nie za gęste.
Miskę nakryć talerzem i zostawić w miejscu bez przeciągów (u mnie koło kaloryfera na stołku) na około 60 minut, do wyrośnięcia ciasta.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do formy, wygładzić wierzch, na cieście rozsmarować konfiturę z borówki leśnej (lub inny ulubiony dżem, powidła, marmolada).
Z podanych składników utrzeć mikserem sypką kruszonkę i rozsypać na cieście, zawsze robię więcej kruszonki i resztę mam na następne ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w formie wystudzić, przed podaniem można posypać pudrem cukrem.
Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień po upieczeniu.
Wieczorem ciasto piekę na następny dzień.