Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z suszonych drożdży jest dobre ciasto drożdżowe bez wyrastania zaczynu, jest szybkie do wykonania, można je zrobić z ulubionymi dodatkami na słodko lub na słono.......SMACZNEGO!!!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5484
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 983
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11934
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1413
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5484
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 983
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11934
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1413
Składniki
Składniki temperatura pokojowa= do miski od razu wszystkie składniki do ciasta: wsypać mąkę, cukier, sól, suche drożdże, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać mleko i dodać miękką palmę i mikserem spiralami wyrobić z 5 minut ciasto nie za gęste.
Miskę nakryć talerzem i zostawić w miejscu bez przeciągów (u mnie koło kaloryfera na stołku) na około 60 minut, do wyrośnięcia ciasta.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do formy, wygładzić wierzch, na cieście rozsmarować konfiturę z borówki leśnej (lub inny ulubiony dżem, powidła, marmolada).
Z podanych składników utrzeć mikserem sypką kruszonkę i rozsypać na cieście, zawsze robię więcej kruszonki i resztę mam na następne ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w formie wystudzić, przed podaniem można posypać pudrem cukrem.
Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień po upieczeniu.
Wieczorem ciasto piekę na następny dzień.