Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zachwycający sernik czekoladowo-karmelowy należy do pracochłonnych deserów, ale wart jest każdej poświęconej mu chwili.
Tortownica 24 cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10047
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1155
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 560
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10047
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1155
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 560
Składniki
Przygotuj spód do sernika. Roztop w rondelku masło i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Przesiej do niej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników. Następnie delikatnie wmieszaj do masy czekoladę z masłem.
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 20 minut – do suchego patyczka. Nie wyłączaj piekarnika.
Przygotuj sernik czekoladowy. Zmiksuj twaróg sernikowy z mascarpone i cukrem. Nie przerywając miksowania, dodaj mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii, a następnie jajka.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Wymieszaj z kakao. Wmieszaj w masę serową. Dodaj do masy serowej śmietanę kremówkę. Zmiksuj krótko – do połączenia składników.
Przełóż masę serową do tortownicy z podpieczonym spodem. Wstaw do piekarnika. Piecz przez godzinę. Pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. Następnie przenieś sernik na noc do lodówki.
Przygotuj sernik karmelowy. Pokrusz czekoladę karmelową i roztop w kąpieli wodnej. Rozpuść żelatynę w ciepłym mleku.
Umieść w misie miksera twaróg sernikowy, masę krówkową, roztopioną czekoladę i ekstrakt z wanilii. Zmiksuj na jednolitą masę. Dokładnie rozmieszaj w niej płynną żelatynę.
Przełóż masę karmelową na schłodzony sernik. Wyrównaj jej powierzchnię. Wstaw na 3 godziny do lodówki.
Przygotuj polewę czekoladową. Roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę. Wymieszaj ze śmietaną kremówką. Gdy polewa zacznie tężeć, udekoruj nią schłodzony sernik.