Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie dziś dzień twarogowy, zrobiłam dwa dania z udziałem twarogu. Jeśli ktoś lubi szybkie prace w wypiekach polecam ciasteczka twarogowe ze śliwką z ciasta francuskiego, nie ma nic lepszego do kawy jak takie ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty a wykonanie zajmie nam nie więcej niż 15 minut, podejrzewam że zrobią je nawet dzieci z małą pomocą rodzica.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 115
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 144
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4208
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8686
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 115
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 144
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4208
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8686
Składniki
Gotowe ciasto francuskie pokroić w poprzek na cztery równe paski i wzdłuż na dwa równe paski wyjdzie osiem kwadratów.
Każdy z kwadratów przeciąć boki około jednego cm tak aby w środku pozostał mały prostokąt. W między czasie rozrobić twaróg, kostkę twarogu przełożyć do miski dodać cukier. Następnie dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać widelcem do połączenia się składników.
Na przygotowany prostokącik nałożyć sporą łyżeczkę twarogu, na twaróg położyć umytą i osuszoną jedną połówkę śliwki skórką ku górze.
Gdy już mamy położony twaróg i śliwkę wtedy każdy z wyciętych boków nakładać na śliwkę i sklejać ze sobą wychodzą takie jakby zakręcone ciasteczka.
Jak już mamy przygotowane wszystkie ciasteczka, roztrzepać jajko widelcem. Ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować dość obficie wszystkie ciasteczka roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.
Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i studzić razem z papierem na kratce. Po ostudzeniu przełożyć na talerz. Porcja jest z jednego ciasta jeśli ktoś potrzebuje więcej wystarczy zwiększyć składniki. Z podanych składników wyszło mi osiem ciastek.
Takie ciastka świetnie nadają się na przyjęcie jak i dla domowników. Są bardzo syte wystarczy zjeść jedno i wystarcza. Jeśli ktoś nie lubi twarogu i śliwek można dać inny owoc lub zrobić np. z marmoladą.