Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni nie tylko dobrze smakuje, ale również ma ładniejszy kolor niż to zwykłe ;) Dodatek białego sera i malin stworzył niecodzienną kompozycję smakową.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4693
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44459
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 196
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 166
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4693
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44459
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 196
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 166
Składniki
Przygotowujemy zaczyn mieszając ciepłe mleko z łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę, cukier, jajka, puree z dyni i ziarenka z wanilii mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Twaróg z cukrem pudrem, żółtkiem, budyniem i ziarenkami wanilii umieszczamy w malakserze. Miksujemy do czasu, aż konsystencja będzie jednolita. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Ostrym nożem dzielimy na 8 kwadratów, a każdy z nich nacinamy z obu stron. Na środek każdego kwadratu wykładamy po 1 łyżce przygotowanego wcześniej twarogu, a na nim układamy maliny. Boki zaplatamy na przemian do środka, a gotowe drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 40 minut. Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu lukrujemy.