Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto marmurkowe/zebra na samych białkach. Ciasto wyszło pyszne, delikatne i wilgotne w środku. Polane polewą czekoladową stanowi idealny dodatek do kawy czy herbaty. Poza tym pięknie wygląda.
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2318
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 54
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2318
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 54
Składniki
Białka przełożyłam do miski. Wsypałam szczyptę soli i zmiksowałam na najwyższych obrotach miksera do uzyskania sztywnej piany. Do ubitej piany, dalej miksując, wsypywałam powoli cukier waniliowy i cukier kryształ. Pianę miksowałam aż zrobiła się błyszcząca. Mąkę pszenną przesiałam do oddzielnej miski i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia. Następnie przesypałam ją do ubitych białek i wymieszałam łyżką. Jest to trochę ciężkie do wykonania bo piana jest lekko ciągnąca a po dodaniu mąki masa robi się bardzo gęsta. Po wymieszaniu piany z mąką, dolałam olej i również wymieszałam łyżką do połączenia. Po wmieszaniu oleju, dolałam mleko i także wymieszałam wszystko do uzyskania ciasta jednolitej konsystencji. Można to już zrobić mikserem. Wymieszane ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej części dosypałam kakao i dolałam ok. 4 łyżki mleka i dokładnie wymieszałam. Można też na tym etapie dodać kilka kropel aromatu rumowego do ciemnego ciasta i aromatu waniliowego do jasnego. Ja osobiście nie dodawałam, ale jeśli ktoś woli bardziej wyraziste smaki to można. Tortownicę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na środek wylewałam na przemian po łyżce jasne i ciemne ciasto aż do wyczerpania obydwu rodzajów ciasta. Blachę wstawiłam do piekarnika i piekłam zebrę ok. godziny w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Do rondla włożyłam masło i wlałam łyżkę mleka i roztopiłam. Następnie wsypałam cukier puder i kakao i wymieszałam. Na koniec dodałam połamaną na kawałki czekoladę i mieszałam do rozpuszczenia i połączenia. Gotową polewą polałam ciasto i posypałam wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiłam do lodówki aby polewa zastygła. I gotowe.