Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto, z bardzo oryginalną nazwą, jest niezwykle łatwe do zrobienia i w smaku po prostu przepyszne. Delikatne, bo zrobione na bazie jogurtu i śmietanki, po prostu rozpływa się w ustach. Przygotuj, a zaskoczysz najbliższych smacznym deserem.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 387
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2900
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 387
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2900
Składniki
Przygotuj głębokie naczynie i trzepaczkę. Ubij jajka z cukrem. Następnie dodaj dżem, kefir, mąkę i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj ciasto – tak, aby było lejące (swobodnie spływało z łyżki).
Blachę do pieczenia z wyższym brzegiem wysmaruj dobrze masłem (lub margaryną) i wlej do niej ciasto. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Ciasto najpierw przetnij na pół (aby powstały dwa równe placki), a następnie każdą z tak stworzonych połówek podziel na pół, ale tnąc je już w poziomie (jak np. biszkopt na tort). W ten sposób stworzysz cztery równe warstwy, które będą przełożone masą.
Czas zrobić krem. Przygotuj głęboką miskę. Wsyp do niej cukier i zalej go gęstą śmietaną. Składniki dokładnie wymieszaj mikserem – do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Pierwszą warstwę ciasta ułóż na paterze i przełóż ¼ przygotowanego kremu. Powtarzaj z każdą warstwą. Na samej górze powinna się znaleźć masa, ale możesz też więcej kremu włożyć do środka ciasta, a wierzch oprószyć cukrem pudrem czy polać lukrem. Górną warstwę posyp poszatkowanymi orzechami, płatkami migdałów lub innymi dekoracjami (według własnych preferencji).