Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie bezy z delikatną herbacianą masą. Są pyszne i pięknie się prezentują.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36502
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 378
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 117
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 361
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9191
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36502
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 378
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 117
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 361
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9191
Składniki
Z tej porcji powinno wam wyjść 8 - 10 bez (czyli 16-20 blatów bezowych) Ważne, aby białka były w temperaturze pokojowej i nie zawierały ani odrobiny żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli. Najpierw na niskich obrotach, potem zwiększamy aż do najwyższych. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy porcjami cukier. Kiedy cukier będzie już wymieszany dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksujemy. Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem kółka (np od szklanki) i nakładamy masę bezową. Powinno wyjść 18 - 20 kółek. Połowę wygładzamy łyżką - to będą spody.
Bezy pieczemy 60 minut w 100 stopniach i potem 20 minut w 90 stopniach. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. W międzyczasie robimy masę. Limonkę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Śmietanę ubijamy z pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone, sok i skórkę z limonki i matchę (i ewentualnie barwnik). Znów miksujemy. Wstawiamy do lodówki. Masa jest lekko kwaskowa, z wyczuwalnym aromatem herbacianym. Idealnie komponuje się ze słodyczą bezy.
Bezy przekładamy masą i od razu podajemy.