Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimowa chatka bez pieczenia to bez wątpienia najprostsze ciasto, jakie można postawić na świątecznym stole. Nie zmienia to jednak faktu, że jest bardzo smaczne, a także wyjątkowo efektowne. Jeśli masz ochotę, możesz z powodzeniem poeksperymentować z jego smakiem, dodając do masy np. kandyzowane owoce, posiekane orzechy lub kawałki czekolady.
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 12
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 61
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 120
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 12
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 61
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 120
Składniki
Przygotuj krem do ciasta. Mascarpone i śmietankę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i delikatnie zamieszaj. Wstaw do lodówki, aby dobrze się schłodził.
Na blacie rozłóż duży arkusz folii spożywczej, a na niej 3 rzędy po 10 herbatników każdym. Ważnym jest, aby ciasteczka były wyłożone ciasno i bardzo blisko siebie.
Na środkowy rząd herbatników wyłóż przygotowany wcześniej krem, tak aby utworzył wysoką warstwę. Już na tym etapie możesz zacząć kształtować z kremu kształt chatki.
Podnosząc brzegi folii spożywczej dociśnij boczne rzędy herbatników, tak aby utworzyły trójkąt i uformowały kształt chatki. Zepnij brzegi folii, aby pomogły utrzymać kształt ciasta. Ostrożnie przesuń ciasto zimowa chatka na tacę i wstaw na kilka godzin do lodówki, aby całość stężała.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i delikatnie usuń folię.
Przygotuj polewę. Zagotuj śmietanę i połącz z czekoladą pokrojoną drobno. Wymieszaj na gładką polewę. Polej domek i udekoruj według uznania.