Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podczas ich pieczenia w całym domu unosi się aromat piernika, tak bardzo kojarzący się ze Świętami. Dodatkowego uroku i zimowego nastroju nadaje dekoracja z kokosu i marcepanu.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1744
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1744
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Składniki
Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę. W trakcie ucierania dodajemy kolejno jajka i miód. Mąkę mieszamy z budyniami, kakao, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki stopniowo przesiewamy do masy jajecznej. Ciągle ucierając wlewamy rum. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta. Pieczemy około 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Ostudzone muffiny smarujemy polewą czekoladową. W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Polewą smarujemy wierzch babeczek, posypujemy wiórkami kokosowymi. Ustawiamy choinki i jelonka. Aby zrobić jelonka marcepan należy ugnieść z ciemnym kakao, a następnie użyć foremki silikonowej w kształcie jelonka. Jeśli nie macie takiej foremki, możecie ozdobić takie babeczki dowolnie np. perełkami cukrowymi.