Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-09-2017
kurki, pieczarki lub co tam jest pod ręką z młodą cukinią to świetna kolacja na ciepło albo i danie główne na obiad :) - 2 wersje przepisu
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Grzyby myję, "obgotowuję" (2 minutki do wrzątku), siekam (na grubsze kawałki. Podsmażam na beztłuszczowej patelni cebulkę (nie jest konieczna), posiekane grzyby z przyprawami - 5 minut. Potem zmniejszam grzanie na minimum i dodaję łyżkę "podkładu do sosu", czyli nabiału.
Cukinię myję w wodzie z sodą, bo nie obieram (oczyszczam z ewentualnych resztek nawozów). Obieraczką do ziemniaków ścinam wzdłuż warzywa cienkie wstążki, które na talerzu godnie zastępują makaron. Podsmażam na patelni 5 minut. Podaję z grzybami.
wersje przepisu: 1. kurki z kurkumą i jogurtem - kurkuma zabarwia całość na żółto, jogurt doprowadzam do ścięcia by uzyskać smak i konsystencję sera 2. pieczarki z serkiem mascarpone 3. grzyby leśne ze śmietaną