Do góry

Dania główne Przepis na:

Aksamitna wołowina.

Aksamitna wołowina.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 665

Dodano:

Odsłon: 2633

Miękka i soczysta wołowina.

Składniki

  • około 1 kg wołowiny bez kości,
  • 3 czerwone cebule średniej wielkości,
  • łyżka oleju,
  • kilka suszonych grzybów,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka jogurtu greckiego(może być dowolny).
  • Przyprawy:
  • sól , pieprz, majeranek, lubczyk, słodka papryka, odrobina chili, pieprz ziołowy.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w półksiężyce, przełożyć do garnka na rozgrzany tłuszcz.
    Dusić pod przykryciem. Posypać przyprawami oprócz soli. Całość wymieszać i dusić do momentu aż wszystkie przyprawy połączą się.Wołowinę pokroić w plastry włożyć do garnka i dusić pod przykryciem.
    Od czasu do czasu wymieszać. Jeżeli będzie mało sosu podlać wodą.

  2. Kiedy wołowina będzie al dente dodać suszone grzyby i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą ewentualnie pieprzem.Przykryć i dalej dusić aż wołowina będzie miękka.
    Zestawić z ognia, dodać jogurt. Całość ponownie wymieszać.

  3. Wołowina będzie miękka a sos aksamitny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Klitajmestra 07 marca 2018 Moja miłość do czerwonego mięsa jest wielka. A to danie wygląda, jakby podano je w najlepszej restauracji...
Jakiej wołowiny użyłaś?
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń