Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 697
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12490
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 697
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12490
Składniki
Kapustę drobno poszatkować, dodać mięso, kaszę mannę, sól, pieprz.wyrobić. Z gotowej masy formować ala gołąbki, obtoczyć w bułce i delikatnie podsmażyć na oleju. Podsmażone gołąbki podlać szklanką wody, wrzucić kostkę rosołową i dusić ok godziny.
W garnku zagotować ok. pół litra wody, wrzucić pół kostki rosołowej, dodać przecier, sól, pieprz (ja dodaję jeszcze ostrą paprykę i trochę bazylii). Zagęścić mąką. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić jeszcze przez 15 minut. Dla leniwych (zapracownaych;)), polecam "Pomysł na spaghetti bolognese" Winiary ( sos rozrobić z wodą i zalac gołąbki, (czasem z braku czasu korzystam z tej alternatywy, też pyszne).