Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły wam się grzyby boczniaki w jajku i bułce ? Mam dla was moją propozycję obiadową w formie kotletów mielonych
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2348
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10472
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4887
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1020
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7943
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2348
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10472
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4887
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1020
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7943
Składniki
Przygotować dwa opakowania grzybów boczniak, przełożyć je do miski i zalać gotującą się wodą zamieszać i poczekać aż się sparzą wtedy nie będą twarde. po sparzeniu przelać grzyby na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody, następnie wszystkie pokroić w drobną kostkę razem z nóżkami
Do pokrojonych grzybów wbić całe jajka, wsypać sól, pieprz oraz bułkę tartą można więcej ponieważ nie każda łyżka jest jednakowa, dodać również pokrojony drobno szczypior lub cebulę kto co woli. Całość dokładnie wymieszać za pomocą ręki do połączenia się wszystkiego w jedną całość, odstawić na 10 minut aby bułka napęczniała łącząc się z grzybami
Gdy masa grzybowa odstała już wyznaczony czas wtedy łyżką nabierać na rękę masę grzybową i formować z niej kotlety ( jeśli wyda wam się za rzadka można dodać jeszcze bułki lub płatków owsianych błyskawicznych ), uformowane kotlety obtoczyć w tartej bułce. Na patelnię wlać oleju trochę ponad dno rozgrzać go a następnie ułożyć kotlety smażyć z obu stron na średnim ogniu na ładny złoty kolor. Usmażone ułożyć na talerzu, dodam że kotlety nie wchłaniają dużo tłuszczu a przede wszystkim nie czuć go w kotletach
Usmażone kotlety z grzybów boczniak podałam z ziemniakami oraz swojską surówką z chyli a do popicia zimne mleko. Moim zdaniem to takie kotlety dla osób nie lubiących mięsa ale i nie tylko, powiem wam że są bardzo smaczne a co najważniejsze zawsze to inna odmiana podania tego grzyba