Do góry

Dania główne Przepis na:

' Ala świeżonka - świeżynka.

' Ala świeżonka - świeżynka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2934

Dodano:

Odsłon: 367

U mnie dziś obiad inny niż u wszystkich. Nie ma rosołu ani schabowego jest za to 'ala świeżynka czyli tańsza jej wersja bo z samego mięsa z cebulką. Myślę że wszyscy pamiętamy co to jest zwłaszcza jak jak było w domu świniobicie tylko u nas mama dodawała podgardle tłuste, potem mięso, nerki i wątrobę na koniec cebulkę i tak jadło się z chlebem oj to był rarytas za moich czasów. Ja podam biedniejszą jej wersję ale też pysznie i najeść się można.

Składniki

  • 1,400 g mięsa wieprzowego z chrząstką,
  • 1 łyżka przyprawy staropolskiej do mięs i drobiu,
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego,
  • 0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej w proszku,
  • 3 łyżki oleju.
  • dodatkowo :
  • 3,5 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 duże cebule.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
' Ala świeżonka - świeżynka.

Przygotowanie

  1. Przygotować mięso wieprzowe z chrząstką, czyli pokroić je w mniejsze kawałki. Następnie posypać przyprawami i wlać olej. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się mięsa z przyprawami odstawić na 15 minut aby mięso wchłonęło przyprawy.

  2. Gdy mięso z przyprawami odstało już swój czas przełożyć je na suchą patelnię i obsmażyć do czasu aż wyparuje z mięsa woda a mięso się zarumieni.

  3. Jak już mięso ładnie się zarumieniło wlać trzy szklanki wody można doprawić do smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli i dusić pod przykryciem do czasu miękkości mięsa i wyparowania wody. Gdy woda już wyparowała dodać cebulę pokrojoną w piórka i podsmażyć.

  4. Do podsmażonej cebuli z mięsem wlać jeszcze pół szklanki wody i całość poddusić na wolnym ogniu do czasu aż cebula będzie miękka a woda wyparuje prawie całkowicie.

  5. Usmażone podduszone mięso z cebulką podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz mizerię z ogórka. Tak przygotowane mięso przywróciły mi wspomnienia z dzieciństwa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń