Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawy przepis dla smakoszy ryb słodkowodnych.
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 1037
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 2274
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 1037
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 2274
Składniki
Wykonanie: Rybę oczyścić, usunąć błonę z jamy brzusznej, dokładnie opłukać, osączyć z wody, skropić octem, osolić. Następnie pokroić w dzwonka, ułożyć na posmarowanym półmisku do zapiekania z wierzchu oblać stopionym tłuszczem i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec wolno około 30-40 minut, często podlewając wodą (2-3 łyżki). Gdy ryba jest upieczona , oblać zmieszaną z tartym chrzanem (może być ze słoiczka) lekko osoloną i ocukrzoną śmietaną. Piec jeszcze kilka minut. Wydawać w tym samym półmisku, na którym się zapiekała. Rybę podawać z ziemniakami i surówką z warzyw.