Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki pieczone w ten sposób to przebój angielskich pubów. Takie ziemniaki są też bardzo popularne w domach, zwłaszcza jako poprawiający humor posiłek w jesienne i zimowe dni. Można je serwować z różnymi dodatkami, tutaj jedna z najbardziej klasycznych wersji, czyli z serem cheddar, chrupiącym bekonem i fasolką w sosie pomidorowym.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 127
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 88
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 704
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5648
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 127
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 88
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 704
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5648
Składniki
Do tej potrawy najlepsze są mączyste duże ziemniaki – jeden lub dwa na osobę, w zależności od apetytu i rozmiaru ziemniaków. Ziemniaki dokładnie wyszorować i odkroić wszelkie uszkodzenia. Ziemniaki lekko nakroić na górze wzdłuż i w poprzek. BARDZO WAŻNE – ziemniaki muszą być nakrojone przed pieczeniem. Jeśli zapomnisz nakroić i ziemniak ma zbyt szczelną skórkę to w trakcie pieczenia para wodna będzie się zbierać pod ciśnieniem w środku ziemniaka i może ekspolodować. Pół biedy jeśli tylko cały piekarnik będzie upaćkany w środku, o wiele gorzej, jeśli gorący ziemniak wybuchnie akurat jak zaglądasz do piekarnika...
Ziemniaki ułożyć na blaszce, piec w temperaturze 200 °C z termoobiegiem (220 °C grzanie góra-dół) przez około godzinę, ale to też zależy od wielkości i odmiany ziemniaków. Ziemniaki są upieczone, jeśli bez problemu można w nie wbić widelec (w te nakrojone miejsca).
Upieczone ziemniaki przekroić na pół, posypać serem cheddar, podawać z bekonem (można włożyć do piekarnika jakieś 15 min przed końcem pieczenia ziemniaków) i fasolką. Takie ziemniaki zjada się razem ze skórką – kiedyś nie wiedziałam i zostawiałam skórkę, ale to właśnie skórka jest najlepsza :)