Do góry

Dania główne Przepis na:

Arancini alla siciliana

Arancini alla siciliana

Autor:

Przepisów i artykułów: 2156 Ocena: 47983

Dodano:

Odsłon: 2830

O :) Kuchnia włoska

Składniki

  • 2 duże sparzone i obrane pomidory
  • 1/2 cebuli
  • oliwa z oliwek
  • 100 g posiekanej wieprzowiny
  • 250 g zielonego groszku ( konserwowy )
  • sól ,pieprz
  • 250 g ryżu arborio
  • 3 łyżki masła
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory zmiksowałem ,przetarłem przez sito. Cebulę posiekałem i zeszkliłem na oliwie z oliwek. Dodałem posiekane mięso i groszek. Chwilę smażyłem. Następnie dodałem zmiksowane pomidory i przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Dusiłem na małym ogniu do zgęstnienia. Ugotowany ryż wymieszałem z masłem ,parmezanem i jajkiem. Z masy ryżowej ulepiłem kulki ,każdą nafaszerowałem nadzieniem. Panierowałem w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyłem na głębokim oleju na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Europa112 24 lipca 2014 Robiłem to kiedyś, w środku był ser.Nazwać to danie łatwym to wielka odwaga. Ile problemu sprawiało sklejenie lepiącego się ryżu (trzeba używać straszne ilości bułki tartej). A następnie frytowanie - by nie spalić, a w środku ser był płynny.
Ale jak to wszystko pokonamy to wychodzi wspaniała potrawa.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiech_K 05 lutego 2014 Jadłem trochę inne - świetna przystawka.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 04 lutego 2014 super, takie odwrócone nasze tradycyjne farsze, jestem głodna ! :) Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń