Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Arepas to tradycyjna i niezwykle lubiana przekąska kuchni wenezuelskiej i kolumbijskiej. W tamtych rejonach świata pierwsze skrzypce zawsze gra kukurydza, tak jak u nas pszenica czy ziemniaki. Nic więc dziwnego, że te pyszne placki z tych ziaren są podawane jako dodatek do serów, mięsa czy warzyw. Ciągnący się i aromatyczny ser w cieście podkręca smak całości, sprawiając, że także i u nas ta przekąska stanie się wyjątkową przystawką czy nawet dodatkiem do obiadu.
Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 5837
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 10201
Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 5837
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 10201
Składniki
Z kolb wyjmij ziarna i włóż je do robota kuchennego. Zmiel je do uzyskania konsystencji puree.
Na suchej patelni podpraż mąkę kukurydzianą przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, tylko do uzyskania lekko złotego koloru.
W misce wymieszaj ze sobą: mąkę, cukier i sól.
Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj ją do mąki, razem z mlekiem i olejem. Całość przemieszaj.
Na koniec dołóż puree ziemniaczane i ponownie wszystko wymieszaj do uzyskania konsystencji ciasta na placki ziemniaczane. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj odrobinę mleka; jeśli zbyt rzadka – mąki kukurydzianej.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Kładź po ok. 2-3 łyżki na patelnię i uformuj z nich okrągły placek. Smaż go przez ok. 5 minut, a następnie bardzo ostrożnie przewróć na drugą stronę.
Placki Arepas podawaj natychmiast po przygotowaniu, na ciepło. Możesz na wierzchu położyć dodatkowy plasterek mozzarelli, która delikatnie roztopi się od ciepła.