Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Argentyńskie empanadas z rodzynkami"
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 165
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1723
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 330
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 165
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1723
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 330
Składniki
Smalec stop, przestudź, aby był letni. Do mąki dodaj 1/2 łyżeczki soli, smalec i 150 ml letniej wody. połącz mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Następnie wszystko przełóż na stolnicę, zagnieć jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
Bataty obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości (ok. 15 min) w posolonej wodzie. Odcedź, dodaj masło i rozgnieć widelcem. Piure przypraw pieprzem, gałką muszkatołową i chili. Mięso opłucz, osusz, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i pieprzem. Usmaż na 2 łyżkach oleju. Wymieszaj z ziemniakami, dodaj rodzynki i posiekaną natkę. Farsz ostudź.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 2 mm. Wytnij z nich szklanką koła o śr. 10 cm. Na każdy krążek połóż łyżkę nadzienia, następnie złóż na pół i mocno zlep brzegi. Pierogi smaż porcjami na rozgrzanym oleju. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem żurawinowym.Źródło: Tina