Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Argentyńskie empanadas z rodzynkami"
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 133
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 308
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 133
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 308
Składniki
Smalec stop, przestudź, aby był letni. Do mąki dodaj 1/2 łyżeczki soli, smalec i 150 ml letniej wody. połącz mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Następnie wszystko przełóż na stolnicę, zagnieć jednolite ciasto. Owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
Bataty obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości (ok. 15 min) w posolonej wodzie. Odcedź, dodaj masło i rozgnieć widelcem. Piure przypraw pieprzem, gałką muszkatołową i chili. Mięso opłucz, osusz, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i pieprzem. Usmaż na 2 łyżkach oleju. Wymieszaj z ziemniakami, dodaj rodzynki i posiekaną natkę. Farsz ostudź.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 2 mm. Wytnij z nich szklanką koła o śr. 10 cm. Na każdy krążek połóż łyżkę nadzienia, następnie złóż na pół i mocno zlep brzegi. Pierogi smaż porcjami na rozgrzanym oleju. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem żurawinowym.Źródło: Tina