Do góry

Dania główne Przepis na:

Aromatyczne udka w kefirze

Aromatyczne udka w kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 2353

Dodano:

Odsłon: 401

Kurczak marynowany w kefirze, miodzie i przyprawach to mega mięciutkie mięso, które zawsze wychodzi. Dodatek pieprzu cytrynowego i trawy cytrynowej nadaje mu wspaniały aromat. Do tego pieczone warzywa i już mamy pożywny obiad.

Składniki

  • udka z kurczaka - 4 sztuki
  • kefir 250 ml
  • łyżka miodu
  • Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy
  • łyżeczka trawy cytrynowej
  • słodka papryka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Aromatyczne udka w kefirze

Przygotowanie

  1. Udka opłukujemy, obsypujemy solą, pieprzem cytrynowym (nie żałować! ) i papryką. Do kefiru dodajemy łyżkę miodu i trawę cytrynową- taką marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  2. Mięso pieczemy w 185 st. przez około 60 minut.

    Jeśli chcemy żeby kurczak był bardzo chrupiący to pieczemy go po odsączeniu z marynaty - na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku. Jeśli zależy nam na delikatnym, wręcz rozpadającym się mięsku to pieczemy go w naczyniu żaroodpornym wraz z marynatą- nie ma wtedy tak przypieczonej skórki.

    Kurczak jest bardzo soczysty i ma piękny, cytrynowy aromat. Do tego warzywa i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń