Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak marynowany w kefirze, miodzie i przyprawach to mega mięciutkie mięso, które zawsze wychodzi. Dodatek pieprzu cytrynowego i trawy cytrynowej nadaje mu wspaniały aromat. Do tego pieczone warzywa i już mamy pożywny obiad.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Udka opłukujemy, obsypujemy solą, pieprzem cytrynowym (nie żałować! ) i papryką. Do kefiru dodajemy łyżkę miodu i trawę cytrynową- taką marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Mięso pieczemy w 185 st. przez około 60 minut. Jeśli chcemy żeby kurczak był bardzo chrupiący to pieczemy go po odsączeniu z marynaty - na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku. Jeśli zależy nam na delikatnym, wręcz rozpadającym się mięsku to pieczemy go w naczyniu żaroodpornym wraz z marynatą- nie ma wtedy tak przypieczonej skórki. Kurczak jest bardzo soczysty i ma piękny, cytrynowy aromat. Do tego warzywa i gotowe.