Do góry

Dania główne Przepis na:

Azjatyckie curry z kurczaka z trawą cytrynową

Azjatyckie curry z kurczaka z trawą cytrynową

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 610

Trawa cytrynowa (zwana też palczatką cytrynową) rośnie na nadmorskich obszarach południowo-wschodniej Azji i gra ważną rolę w kuchni tamtych regionów. W tym curry smak trawy cytrynowej idealnie komponuje się z nutką kokosa i imbirem.

Składniki

  • 4 udka z kurczaka bez skóry i kości
  • 1 czerwona cebula
  • 2 papryki najlepiej różnych kolorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g świeżego imbiru
  • łyżka przyprawy curry w proszku
  • pół kostki rosołowej (kurczakowej)
  • 25 g tłuszczu kokosowego
  • 1 źdzbło świeżej trawy cytrynowej (lub trochę suszu)
  • mały pęczek kolendry
  • 120 g ryżu basmati
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Azjatyckie curry z kurczaka z trawą cytrynową

Przygotowanie

  1. Rozgrzać sporą patelnię (z pasującą pokrywką), wlać trochę oleju, smażyć udka aż się trochę przybrązowią z obu stron. Dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę, szczyptę soli i cukru. Smażyć około 5 min na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i smażyć dalej pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

  2. Trawę cytrynową przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć miękki środek i drobno pokroić (ten środek). Twarde części bez krojenia włożyć do garnka z ryżem i gotować razem z ryżem (ryż nabiera aromatu z trawy). Przed podaniem wyciągnąć trawę z ryżu. W przypadku użycia suszu z trawy, dodać około pół łyżeczki suszu do ryżu na początku gotowania, nie trzeba potem wyciągać bo i tak się rozgotuje.

  3. Kiedy warzywa i kurczak będą już prawie ugotowane, dodać miękki środek z trawy cytrynowej, starty imbir, posiekany lub starty czosnek i curry, wymieszać i smażyć ok 2 min.

  4. Tłuszcz kokosowy i pół kostki rosołowej pokruszyć i rozpuścić w około 200 ml gorącej wody, wlać do patelni z kurczakiem, zwiększyć ogień, żeby sos się zagotował. Potem zmniejszyć ogień i gotować kolejne 5 min aż sos zgęstnieje. Po tym czasie kurczaka wyciągnąć na deskę i poszarpać na kawałki przy pomoy dwóch widelców, przełożyć z powrotem do patelni i wymieszać z sosem. Dodać posiekaną kolendrę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń