Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trawa cytrynowa (zwana też palczatką cytrynową) rośnie na nadmorskich obszarach południowo-wschodniej Azji i gra ważną rolę w kuchni tamtych regionów. W tym curry smak trawy cytrynowej idealnie komponuje się z nutką kokosa i imbirem.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
Składniki
Rozgrzać sporą patelnię (z pasującą pokrywką), wlać trochę oleju, smażyć udka aż się trochę przybrązowią z obu stron. Dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę, szczyptę soli i cukru. Smażyć około 5 min na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i smażyć dalej pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Trawę cytrynową przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć miękki środek i drobno pokroić (ten środek). Twarde części bez krojenia włożyć do garnka z ryżem i gotować razem z ryżem (ryż nabiera aromatu z trawy). Przed podaniem wyciągnąć trawę z ryżu. W przypadku użycia suszu z trawy, dodać około pół łyżeczki suszu do ryżu na początku gotowania, nie trzeba potem wyciągać bo i tak się rozgotuje.
Kiedy warzywa i kurczak będą już prawie ugotowane, dodać miękki środek z trawy cytrynowej, starty imbir, posiekany lub starty czosnek i curry, wymieszać i smażyć ok 2 min.
Tłuszcz kokosowy i pół kostki rosołowej pokruszyć i rozpuścić w około 200 ml gorącej wody, wlać do patelni z kurczakiem, zwiększyć ogień, żeby sos się zagotował. Potem zmniejszyć ogień i gotować kolejne 5 min aż sos zgęstnieje. Po tym czasie kurczaka wyciągnąć na deskę i poszarpać na kawałki przy pomoy dwóch widelców, przełożyć z powrotem do patelni i wymieszać z sosem. Dodać posiekaną kolendrę.