Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka gołąbkowa

Babka gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 478 Ocena: 6789

Dodano:

Odsłon: 7255

smak gołąbków ale zdecydowanie mniej pracy

Składniki

  • kapusta włoska 1 szt
  • ryż 3/4 szkl
  • mięso mielone wp 70 dag
  • cebula 2 szt
  • sól, pieprz
  • olej
  • pomidory 2-3 szt
  • koncentrat pomidorowy 1-2 łyzki
  • mąka
  • bulion drobiowy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka gołąbkowa

Przygotowanie

  1. 1. zagotować 2 szkl wody, posolić, wsypać ryż, zamieszać, przykryć, gotować na malutkim ogniu do miękkości, wystudzić,
    2. wymieszać ryż z mięsem, dodac posiekaną drobno cebulę, doprawić solą i pieprzem,
    3. zagotować wodę, wrzucić kapustę, gotować kilka minut, wyjąć, ostrożnie oddzielać liście, odciąć grube nerwy,
    4. na oleju poddusić posiekaną cebulę, dodać pokrojone, obrane ze skóry pomidory, podlać bulionem, dusić na małym ogniu, po ok 30 min dodać koncentrat, doprawić sola i pieprzem, zaprawić rozrobioną w wodzie maką, pogotować jeszcze chwilke, zmiksować,
    5. naczynie zaroodporne lub forme na babke posmarowac olejem, wyłozyć liściami kapusty, na kapustę wyłozyć połowę mięsa, na mięso kilka lisci kapusty, potem reszta mięsa, wierzch przykryć kapustą, zalać kilkoma łyżkami sosu, piec ok 1,2 godz w 180 st,
    6. podawac polaną sosem pomidorowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 września Kilka dni człowieka nie ma i takie pyszności uciekają ;) Super przepis, biorę do pamięci :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń