Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy z nas zna keksa. Choć jak wspominałam, nie pojawiał się w moim domu nie pojawiał się tradycyjnie w Święta, postanowiłam to zmienić. :-) Tutaj w formie babki, choć receptura pozostała jak najbardziej tradycyjna, niewiele w niej zmieniłam. Jedynie jak we wszystkim, pożałowałam cukru, czyli dałam mniej. ;-) Doskonały wypiek by wczuć się w świąteczny klimat.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 106
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 180
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 142
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 107
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1397
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 106
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 180
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 142
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 107
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1397
Składniki
Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy. Kandyzowane owoce umieszczamy w misce dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników. Do masy dodajemy pianę z białek i kandyzowane owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.
Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.