Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja ulubiona wersja babki ziemniaczanej - idealnie smakuje podana z sosem pieczarkowym
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3899
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415037
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2440
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3899
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415037
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2440
Składniki
ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o drobnych oczkach i odkładamy na sitko, żeby ociekły
boczek kroimy w niewielką kostkę, wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię, a jak wytopi się tłuszcz dorzucany posiekaną w kostkę cebulę - całość smażymy na złoto i odstawiamy do wystudzenia
do miski wrzucamy odsączone ziemniaki, dodajemy wystudzony boczek z cebulą, wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę ziamniaczaną, majeranek, sól i pieprz - całość dokładnie mieszamy
masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 1,5 godz