Moja ulubiona wersja babki ziemniaczanej - idealnie smakuje podana z sosem pieczarkowym
Babka ziemniaczana
Składniki
- ziemniaki - 1,5 kg
- cebula - 2 duże szt.
- wędzony boczek - 200 g
- jajka - 3 szt.
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- majeranek - płaska łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- pieprz - wg. uznania
- masło do wysmarowania formy
Składniki
- ziemniaki - 1,5 kg
- cebula - 2 duże szt.
- wędzony boczek - 200 g
- jajka - 3 szt.
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- majeranek - płaska łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- pieprz - wg. uznania
- masło do wysmarowania formy
Etapy przygotowania
ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o drobnych oczkach i odkładamy na sitko, żeby ociekły
boczek kroimy w niewielką kostkę, wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię, a jak wytopi się tłuszcz dorzucany posiekaną w kostkę cebulę - całość smażymy na złoto i odstawiamy do wystudzenia
do miski wrzucamy odsączone ziemniaki, dodajemy wystudzony boczek z cebulą, wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę ziamniaczaną, majeranek, sól i pieprz - całość dokładnie mieszamy
masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 1,5 godz
Przepis w Waszym wykonaniu (8)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 39
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2507
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 39
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2507
Składniki
- ziemniaki - 1,5 kg
- cebula - 2 duże szt.
- wędzony boczek - 200 g
- jajka - 3 szt.
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- majeranek - płaska łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- pieprz - wg. uznania
- masło do wysmarowania formy
ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o drobnych oczkach i odkładamy na sitko, żeby ociekły
boczek kroimy w niewielką kostkę, wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnię, a jak wytopi się tłuszcz dorzucany posiekaną w kostkę cebulę - całość smażymy na złoto i odstawiamy do wystudzenia
do miski wrzucamy odsączone ziemniaki, dodajemy wystudzony boczek z cebulą, wbijamy jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę ziamniaczaną, majeranek, sól i pieprz - całość dokładnie mieszamy
masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 1,5 godz