Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana z kuchni podlaskiej. Niezwykle prosta do zrobienia z tanich, łatwo dostępnych składników. Rewelacyjnie smakuje podawana na ciepło z kleksem śmietany. Już mały kawałek nasyci Was na długie godziny.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 36
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1988
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 36
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1988
Składniki
Obrane ziemniaki opłucz i zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach. Możesz to zrobić za pomocą tarki lub specjalnej maszynki.
Obrane ziemniaki odstaw na około 10-15 minut, po tym czasie odlej z nich nagromadzoną wodę.
Boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni. Podgrzewaj na wolnym ogniu do całkowitego wytopienia tłuszczu.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dorzuć na patelnię z boczkiem. Podsmaż na złoty kolor.
Słoninę pokrój na cieniutkie paseczki. Wyłóż nią spód keksówki.
Do startych ziemniaków dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej. Składniki wymieszaj. Następnie wbij 4 całe jajka, dodaj łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu. Ponownie wymieszaj masę na babkę. Na koniec dodaj podsmażoną cebulkę z boczkiem. Ponownie wymieszaj składniki.
Ziemniaczaną masę przelej do formy wyłożonej słoniną. Powierzchnię wyrównaj.
Podlaską babkę ziemniaczaną piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez dwie godziny.
Gotową babkę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub szklanką maślanki bądź kefiru.