Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takich składników używała moja mama do babki ziemniaczanej. Przepis prosty, minimalistyczny. Ja czasem coś dodaję, aby nie dać się nudzie w kuchni i na talerzu.
Forma do pieczenia, tarka do jarzyn, nóż i deska do krojenia, miska, łyżka waga
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3270
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 195
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3270
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 195
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Składniki
Boczek kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy kostkę również.
Obieramy ziemniaki i w tym czasie, kiedy je trzemy na tarce, wstawiamy patelnię z boczkiem do smażenia na średnim ogniu na najmniejszym palniku.
W czasie tarcia ziemniaków od czasu do czasu mieszamy boczek
Kiedy boczek się przysmaży, dodajemy cebulę oraz czosnek. Dodajemy 2 łyżki oleju, jeśli trzeba.
Do utartych na drobnej tarce ziemniaków dodajemy jajko i dobrze mieszamy
Dodajemy grubo mielony pieprz czarny oraz sól, "Kucharek",
Dodajemy mąkę oraz już zaczynającą się rumienić cebulę z boczkiem
Dodajemy śmietanę o dobrze mieszamy.
Formę, w której będziemy piec spryskujemy oliwą w sprayu na dnie i po bokach, aby ciasto nie przylegało, a następnie wylewamy ciasto do formy.
Pieczemy w temperaturze 210 stopni Celsjusza na opcji góra tylko przez 50 minut lub aż ciasto pokryje się chrupiącą brązową skórką. Można podawać że śmietaną, jogurtem, ale ja osobiście wolę czysty smak babki bez żadnych dodatków. Następnego dnia, jeśli nam babki zostanie, możemy podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju