Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takich składników używała moja mama do babki ziemniaczanej. Przepis prosty, minimalistyczny. Ja czasem coś dodaję, aby nie dać się nudzie w kuchni i na talerzu.
Forma do pieczenia, tarka do jarzyn, nóż i deska do krojenia, miska, łyżka waga
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4064
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423196
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2625
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336695
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4064
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423196
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2625
Składniki
Boczek kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy kostkę również.
Obieramy ziemniaki i w tym czasie, kiedy je trzemy na tarce, wstawiamy patelnię z boczkiem do smażenia na średnim ogniu na najmniejszym palniku.
W czasie tarcia ziemniaków od czasu do czasu mieszamy boczek
Kiedy boczek się przysmaży, dodajemy cebulę oraz czosnek. Dodajemy 2 łyżki oleju, jeśli trzeba.
Do utartych na drobnej tarce ziemniaków dodajemy jajko i dobrze mieszamy
Dodajemy grubo mielony pieprz czarny oraz sól, "Kucharek",
Dodajemy mąkę oraz już zaczynającą się rumienić cebulę z boczkiem
Dodajemy śmietanę o dobrze mieszamy.
Formę, w której będziemy piec spryskujemy oliwą w sprayu na dnie i po bokach, aby ciasto nie przylegało, a następnie wylewamy ciasto do formy.
Pieczemy w temperaturze 210 stopni Celsjusza na opcji góra tylko przez 50 minut lub aż ciasto pokryje się chrupiącą brązową skórką. Można podawać że śmietaną, jogurtem, ale ja osobiście wolę czysty smak babki bez żadnych dodatków. Następnego dnia, jeśli nam babki zostanie, możemy podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju