Do góry

Dania główne Przepis na:

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 815 Ocena: 5514

Dodano:

Odsłon: 1674

Dziś na obiad poleca się babka ziemniaczana z mięsem mielonym, tak dobrze czytacie z dodatkiem mięsa mielonego a zainspirowała mnie moja koleżanka Marzenka. Mówiąc jej że na obiad będę robiła babkę ziemniaczaną powiedziała podpowiem ci pomysł.

Składniki

  • 1,100 kg ziemniaków,
  • 450 g mielonki z indyka,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 100 g cebuli 2 małe sztuki,
  • 150 g boczku parzonego wędzonego,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 1 płaska łyżeczka soli drobnej.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Przygotowanie

  1. Na początek obrać ziemniaki, umyć dokładnie i osuszyć z nadmiaru wody, następnie zetrzeć na tarce jarzynowej ręcznej dostosowanej do tarcia ziemniaków lub zmielić maszynką do ziemniaków kto jak woli ( ja osobiście wolę trzeć ręcznie są o wiele smaczniejsze placki ziemniaczane czy babki ). Jak już mamy starte ziemniaki wbić 2 całe jajka, dodać mielone dowolne mięso ,dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, boczek również pokrojony w kostkę ( nie trzeba go podsmażać ), posolić wsypać pieprz i całość dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą wszystkich składników.

  2. Gdy masa jest już dokładnie połączona ( ja nie dodaję do masy ani bułki tartej ani mąki, ale to jest zależne od rodzaju ziemniaków ). Gotową masę ziemniaczaną przełożyć do blaszki 31 / 12 wyłożoną papierem do pieczenia wierzch wyrównać. Wstawić do zimnego piekarnika, następnie piekarnik ustawić na 200 stopni i piec godzinę i 20 minut w zależności od piekarnika plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika. Piec do ładnego zarumienienia, upieczoną babkę wyjąć z blaszki i przełożyć na talerz oddzielając od niej papier ( dobrze upieczona babka w czasie przekładania jeszcze ciepła nie rozpada się ).

  3. Babka wyszła rewelacyjna, taką babkę można jeść kto z czym lubi u nas koniecznie do gorącej jeszcze babki kwaśna śmietana 18 %. Babka ma bardzo fajny smak nie czuć samych ziemniaków a czuć dodatek mięsa mielonego. Babka rozpływa się w ustach i ze względu na to co mówi mąż nie będzie to moja ostatnia babka zrobiona w ten właśnie sposób.

  4. Jeśli jakimś cudem zostanie wam kawałek babki można ją odgrzać na oleju ładnie zarumieniając, tu wstawiam babkę już ostudzoną został mały kawałek ( jest nas trzech ) jeśli jest więcej domowników wystarczy zwiększyć produkty na babkę. Także jeśli ktoś nie jadł takiej wersji babki polecam gorąco smak powala na kolana. Zapraszam na blog są tam wszystkie zdjęcia co jak robić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 22 lutego Proszę Pani , ja nigdy nie robiłem babki ziemniaczanej , chociaż moja kumpela , która mieszka w Ełku często robiła , bo to regionalne danie chyba, prawda? Zainspirowany Pani przepisem muszę zrobić. A gdyby tak jakiś sos do tego ? Jak Pani myśli ? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń