Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na obiad poleca się babka ziemniaczana z mięsem mielonym, tak dobrze czytacie z dodatkiem mięsa mielonego a zainspirowała mnie moja koleżanka Marzenka. Mówiąc jej że na obiad będę robiła babkę ziemniaczaną powiedziała podpowiem ci pomysł.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8340
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1214
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10073
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4606
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 645
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8340
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1214
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10073
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4606
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 645
Składniki
Na początek obrać ziemniaki, umyć dokładnie i osuszyć z nadmiaru wody, następnie zetrzeć na tarce jarzynowej ręcznej dostosowanej do tarcia ziemniaków lub zmielić maszynką do ziemniaków kto jak woli ( ja osobiście wolę trzeć ręcznie są o wiele smaczniejsze placki ziemniaczane czy babki ). Jak już mamy starte ziemniaki wbić 2 całe jajka, dodać mielone dowolne mięso ,dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, boczek również pokrojony w kostkę ( nie trzeba go podsmażać ), posolić wsypać pieprz i całość dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą wszystkich składników.
Gdy masa jest już dokładnie połączona ( ja nie dodaję do masy ani bułki tartej ani mąki, ale to jest zależne od rodzaju ziemniaków ). Gotową masę ziemniaczaną przełożyć do blaszki 31 / 12 wyłożoną papierem do pieczenia wierzch wyrównać. Wstawić do zimnego piekarnika, następnie piekarnik ustawić na 200 stopni i piec godzinę i 20 minut w zależności od piekarnika plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika. Piec do ładnego zarumienienia, upieczoną babkę wyjąć z blaszki i przełożyć na talerz oddzielając od niej papier ( dobrze upieczona babka w czasie przekładania jeszcze ciepła nie rozpada się ).
Babka wyszła rewelacyjna, taką babkę można jeść kto z czym lubi u nas koniecznie do gorącej jeszcze babki kwaśna śmietana 18 %. Babka ma bardzo fajny smak nie czuć samych ziemniaków a czuć dodatek mięsa mielonego. Babka rozpływa się w ustach i ze względu na to co mówi mąż nie będzie to moja ostatnia babka zrobiona w ten właśnie sposób.
Jeśli jakimś cudem zostanie wam kawałek babki można ją odgrzać na oleju ładnie zarumieniając, tu wstawiam babkę już ostudzoną został mały kawałek ( jest nas trzech ) jeśli jest więcej domowników wystarczy zwiększyć produkty na babkę. Także jeśli ktoś nie jadł takiej wersji babki polecam gorąco smak powala na kolana. Zapraszam na blog są tam wszystkie zdjęcia co jak robić.