Do góry

Dania główne Przepis na:

Baked beans – fasola pieczona w pomidorach

Baked beans – fasola pieczona w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 341 Ocena: 4015

Dodano:

Odsłon: 263

Tytułowa baked beans jest jednym z podstawowych składników tzw. angielskiego śniadania, które dawniej serwowało się na ciepło w brytyjskich domach. Jakie śniadania jada się w zaciszu angielskich kuchni obecnie – tego nie wiem. Pewnie takie, jak wszędzie na świecie. A to owsianka, a to jajecznica, a to zdrowy koktajl, a to wiele innych śniadaniowych wariantów. Angielskie śniadanie jest dziś (jako jedna z opcji) serwowane w hotelach, pensjonatach, na statkach pasażerskich. Wszystkie jego składniki, w tym także i baked beans, są dostępne w ramach śniadaniowego bufetu w opcji all inclusive na wczasach i wycieczkach. baked beans tradycyjnie była podawana tuż obok kiełbasek i bekonu – nie było potrzeby przygotowywania jej na bazie mięsa. Dziś niektórzy kucharze gotują i pieką fasolkę w sosie pomidorowym z wkładką mięsną – wędliną, wzorując się zapewne na fasolce po bretońsku. A to jest błąd! Bo baked beans zawsze stanowiła warzywny dodatek do tłustego mięsnego śniadania “prawdziwych facetów”. Dlatego fasolka pieczona w sosie pomidorowym jest idealnym tradycyjnym daniem dla wegetarian, a nawet i dla wegan. Na śniadanie, obiad i kolację – zależnie od dodatków.

Składniki

  • 400 g drobnej fasoli, najlepiej białej (ewentualnie 3-4 puszki fasoli – po odcedzeniu fasolki powinno być około 1 kg)
  • 4 duże cebule
  • 2 puszki (u mnie domowe słoiki) krojonych pomidorów
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki (nie jest to dodatek konieczny, ale bardzo dobrze współgra z pieczoną fasolką w pomidorach)
  • opcjonalnie – płaska łyżeczka papryki ostrej, chili (do smaku i wedle upodobań – można pominąć)
  • olej do smażenia (4-5 łyżek)
  • 1-2 łyżki sosu Worcester albo sosu sojowego
  • sól, pieprz, czosnek (2-3 ząbki) do smaku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Baked beans – fasola pieczona w pomidorach

Przygotowanie

  1. Fasolę zalej na noc wodą, niech się moczy. Następnie ugotuj prawie do miękkości.
    Jeśli chcesz, by gotowana fasola nie powodowała sensacji gastrycznych, koniecznie zajrzyj na blog - znajdziesz tam znakomity i wielokrotnie przetestowany sposób gotowania fasoli/

  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż ją na oleju do lekkiego zezłocenia – cebula ma zmięknąć, ale nie zbrązowieć.

  3. Teraz dodaj kawałki pomidorów z puszki/kartonu/słoika oraz przyprawy – paprykę ostrą i wędzoną, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, tymianek, majeranek. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj na małym ogniu przez jakieś 20 minut. Już na początku procesu duszenia włącz piekarnik (180 stopni + termoobieg albo 200 stopni góra/dół). Pod koniec duszenia sosu dodaj Worcestershire lub sos sojowy oraz pieprz, sól i koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez chwilę.

  4. Do gotowego sosu pomidorowego dodaj odcedzoną fasolę. Wymieszaj dokładnie i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania.

  5. Piecz fasolkę przez około 45-50 minut. Baked beans jest gotowa, gdy lekko przyrumieni się na brzegach i sos przestanie być rzadki.

  6. Gotową upieczoną fasolę możesz podać na obiad lub kolację – na przykład z pieczonymi oddzielnie ziemniakami. Albo z chlebem tostowym oraz różnymi smakołykami na śniadanie. Niektórzy smakosze nakładają pieczoną fasolkę na grzankę – można jeść i tak. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń