Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bakłażan to dość ciekawe warzywo. Nie dość, że wygląda niepospolicie, to jeszcze niepospolicie smakuje. A nafaszerowany innymi warzywami i serem feta - to pełny obiad. Mieszkańcy południa Europy zajadają się tym cały rok. A my co? Od macochy? Też zjemy...
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6400
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6400
Składniki
Bakłażany przekrój wzdłuż na połowy, posyp obficie solą i odstaw na 45 minut do godziny, aż puszczą sok. Wytrzyj dokładnie papierowym ręcznikiem.
Łyżką (np. do lodów) wydrąż miąższ z bakłażanów. Porkój go w kostkę. Cukinię przetnij wzdłuż na ćwiartki i pokrój na ok. centymetrowe kawałki. Cebulę, czosnek, seler naciowy i pomidory suszone pokrój dość drobno, papryczkę bardzo drobno (jeżeli nie lubisz zbyt ostrych potraw - usuń pestki.
Cebulę, czosnek i seler zeszklij na rozgrzanej oliwie. Jeżeli wolisz danie mięsne - dodaj pokrojone w drobną kostkę mięso kurczaka (opcjonalnie). Smaż, aż mięso się zrumieni.
Dodaj resztę warzyw i duś na małym ogniu, aż wszystkie będą miękkie. Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą i duś jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
Dodaj pokruszoną fetę, wymieszaj i poczekaj chwilę, aż ser się rozpuści. Gdyby masa warzywna okazała się zbyt gęsta, możesz podlać odrobiną wody lub (lepiej) białego wina.
Usmażonymi warzywami nafaszeruj połówki bakłażanów i zapiekaj w piekarniku (200 stopni, góra - dół) ok. 30 minut, aż bakłażany będą miękkie. Można posypać jeszcze górę startym parmezanem - będą lepsze. Ale niestety, ktoś mi wyjadł z lodówki... ;-) Podawaj gorące, może być w towarzystwie surówki z pomidorów.