Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażan z czerwoną soczewicą w zielonej paście curry

Bakłażan z czerwoną soczewicą w zielonej paście curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 802 Ocena: 49838

Dodano:

Odsłon: 2167

Danie kuchni indyjskiej, które zachwyca swoim smakiem. Mnie bardzo przypadło do gustu i pewnie jeszcze nie raz je przygotuję.

Składniki

  • bakłażan 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka żółtka 1/2 sztuki
  • papryka zielona 1/2 sztuki
  • soczewica czerwona 150 g
  • woda 250 ml
  • zielona pasta curry 2 łyżki
  • sól
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • dodatkowo:
  • świeża kolendra (posiekana) 1- 2 łyżki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bakłażan z czerwoną soczewicą w zielonej paście curry

Przygotowanie

  1. Warzywa (bakłażan, papryka) myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Z papryki przed krojeniem usuwamy gniazda nasienne, bakłażana kroimy w skórce, odcinamy tylko końcówki. Rozdrobnione warzywa solimy i przesmażamy na oliwie przez 15 minut.

    Soczewicę zalewamy wodą (250 ml), doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut lub do czasu wyparowania wody.

    Ugotowaną soczewicę łączymy z podsmażonymi warzywami, dodajemy pastę curry. Całość delikatnie mieszamy. Przed podaniem warzywa posypujemy posiekanymi listkami świeżej kolendry.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń