Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekany bakłażan, z nadzieniem z pieczarek i ziemniaków.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4197
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 371
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 833
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3694
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4197
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 371
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 833
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3694
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 756
Składniki
Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć. Wszystkie części obsypać solą i odstawić na około 20 minut. Ziemniaki ugotować w łupinach.
Cebulę pokroić na cienkie plastry. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Dodać sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Dusić na patelni pod przykryciem przez około 7 minut.
Pieczarki obrać, umyć i pokroić na plastry. Dodać do usmażonego z cebulą pomidora. Posolić według uznania. Dusić pod przykryciem około 10 minut.
Bakłażany spłukać z soli i goryczkowego soku. Części, które zostały usunięte, połówek bakłażanów pokroić w kostkę i dodać do smażonych pieczarek. Dusić do miękkości pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę i nie przerywając duszenia czekać, aż woda odparuje. Dodać obrane po ugotowaniu ze skórki, pokrojone w plastry ziemniaki. Całość wymieszać i doprawić solą do smaku.
Wydrążone połówki bakłażanów ułożyć w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Wypełnić nadzieniem z pieczarek i ziemniaków, przykryć folią aluminiową. Zapiekać w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 90 minut. Bakłażany muszą być tak miękkie, aby bez problemu można było wkłuć w nie widelec.