Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażan z pieczarkami i ziemniakami

Bakłażan z pieczarkami i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 443

Dodano:

Odsłon: 847

Zapiekany bakłażan, z nadzieniem z pieczarek i ziemniaków.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć. Wszystkie części obsypać solą i odstawić na około 20 minut.
    Ziemniaki ugotować w łupinach.

  2. Cebulę pokroić na cienkie plastry. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Dodać sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Dusić na patelni pod przykryciem przez około 7 minut.

  3. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na plastry. Dodać do usmażonego z cebulą pomidora. Posolić według uznania. Dusić pod przykryciem około 10 minut.

  4. Bakłażany spłukać z soli i goryczkowego soku. Części, które zostały usunięte, połówek bakłażanów pokroić w kostkę i dodać do smażonych pieczarek. Dusić do miękkości pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę i nie przerywając duszenia czekać, aż woda odparuje. Dodać obrane po ugotowaniu ze skórki, pokrojone w plastry ziemniaki. Całość wymieszać i doprawić solą do smaku.

  5. Wydrążone połówki bakłażanów ułożyć w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Wypełnić nadzieniem z pieczarek i ziemniaków, przykryć folią aluminiową. Zapiekać w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 90 minut. Bakłażany muszą być tak miękkie, aby bez problemu można było wkłuć w nie widelec.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń